In onze tuin staat de Bee & Bee, waar we met veel zorg en liefde onze eigen bijenkasten onderhouden. Hier verzamelen onze Buytenbijtjes de mooiste nectar, die we verwerken tot rauwe, koudgeslingerde honing: BuytenGoud. Deze pure, onbewerkte honing komt rechtstreeks uit onze regio. Henk, onze imker, zorgt met toewijding voor de bijen en het hele proces. We verkopen de potjes in onze huiskamer, zodat u zelf kunt genieten van de pure smaken van het seizoen. Proef de liefde en zorg die in elke pot zit en ontdek de puurheid van BuytenGoud – rechtstreeks uit onze tuin, en onze streek, BuytenHout.

Het leven van de honingbijen

De honingbij is van cruciaal belang voor het bestuiven van planten en het maken van pure honing. Een bijengemeenschap omvat drie hoofdrollen: de koningin, de werkbijen en de mannetjes. Elk van deze rollen heeft unieke verantwoordelijkheden binnen de bijenkorf.

Stap 1: Nectar verzamelen

Het initiƫle stadium van het honingproductieproces is het oogsten van nectar uit bloemen. Bijen reizen van de ene bloem naar de andere en benutten hun lange tong om de nectar op te zuigen en in hun honingmaag te bewaren. Tijdens deze reis voegen ze enzymen toe aan de nectar, die uiteindelijk essentieel zijn voor de transformatie naar honing.

Stap 2: Terug naar de bijenkorf

Wanneer een bij genoeg nectar heeft verzameld, gaat ze terug naar de bijenkorf. Daar geeft ze de ingezamelde nectar over in de mond van een andere werkende bij. Deze handeling wordt herhaald totdat de nectar verscheidene keren van de ene bij naar de andere is doorgegeven. Gedurende deze overdrachten mengt de nectar zich met enzymen en wordt het watergehalte verminderd.

Stap 3: Opslag in honingraten

De bijen slaan de verrijkte nectar vervolgens op in de cellen van hun honingraat in de korf. Ze verminderen het vochtgehalte van deze nectar verder door erop te fladderen met hun vleugels, waardoor de nectar geleidelijk indikt. Daarna worden deze cellen van de honingraat verzegeld met een wasachtige afdekking om de honing tegen vocht en andere invloeden te beschermen.

Stap 4: Fermentatie en rijping

In deze fase start de gisting en veroudering van de nectar. De enzymen die aan de nectar zijn toegevoegd, zetten de complexe suikers om in simpelere suikers zoals glucose en fructose. Dit proces draagt bij aan de unieke smaak en structuur van honing.

Stap 5: Oogsten

Wanneer de honing volledig rijp is, beginnen de bijen met het openen van de verzegelde cellen van de honingraat. Ze extraheren de rijpe honing en bewaren deze in andere delen van de bijenkorf. Imkers hebben de mogelijkheid om de overmatige honing zorgvuldig te oogsten zonder de bijenkolonie te storen.